Armagnac - Není zde žádné zboží.

Armagnac

Armagnac je nejstarším francouzským (pravděpodobně i nejstarší na světě) vinným destilátem z Gaskoňska na jihozápadě Francie na úpatí Pyreneí.
Toto unikátní brandy znali obyvatelé Gaskoňska již před 15. stoletím, kdy se odsud začalo díky rozvíjejícím obchodům šířit povědomí o tomto unikátním destilátu Armagnacu do celé Francie.
Armagnac se tak brzy stal díky svému jemnému aroma a obdivuhodné chuti jedním z nejlepších brandy na světě.
Armagnac je unikátní pěti faktory. Podnebí, půda, odrůdy vína, destilační proces a zrání.
Zákonem bylo 25. května 1909 právně nařízeno, že armagnac může být vyráběn pouze ve třech oblastech Gaskoňska.
Každá oblast dává armagnacu charakteristický rys svého klimatu a struktury půdy):
Bas Armagnac (převládá půda bohatá na jíl a písky). Pěstuje se zde vysoce kvalitní armagnac s vůněmi ovoce).
Tenareze (křídovitá půda). Vynáší těžší a plnější armagnac s vůněmi připomínající fialky.
Haut Armagnac (na celkové výrobě armagnacu se podílí v malém poměru).
Kategorie armagnacu je určována podle stáří nejmladší použité přísady (eau-de-vie) :
Three Star (Tři hvězdy) – minimální stáří armagnacu zrajícího v sudu 1 rok
V.O., V.S.O.P., Réserve - minimální stáří armagnacu zrajícího v sudu 4 roky
Extra, Napoleón, X.O., Vielle Réserve - minimální stáří armagnacu zrajícího v sudu 5 let.
Armagnac je unikátní pěti faktory. Podnebí, půda, odrůdy vína, destilační proces, zrání.

6. srpna 1936 byla pro tyto 3 regiony potvrzená Appellation d´Origine Controlée (AOC).
Kontrolu Kvality a ostatních předpisů spojených s výrobou armagnacu spravuje instituce BNIA (Bureau National Interprofessionnel de l´Armagnac).

Podle pověsti to byly Římáné co naučili obyvatele Francie pěstovat vinnou révu a vyrábět víno, Arabové byli ti, co je naučili destilovat alkohol a Keltové (Galové) uměli vyrábět dubové sudy a do těchto sudů se začal uskladňovat vinný destilát. I tak vznikal ARMAGNAC.
Licencováno dle GFDL a CC-BY-SA 3.0.


V této kategorii není žádné zboží.