Šumivé víno

Jedná se o druh vína, ve kterém je rozpuštěn oxid uhličitý, vznikající při kvašení, kdy se cukr mění na alkohol a oxid uhličitý. Při výrobě ostatních vín oxid uhličitý volně uniká, při výrobě šumivých vín je tomu zabráněno tím, že víno při druhotném kvašení kvasí v uzavřené láhvi.

Šumivé víno

Subkategorie

  • Champagne
    Champagne (Šampaňské( se vyrábí pouze z tří odrůd pěstovaných v regionu Champagne: Chardonnay (bílá odrůda) Pinot Noir a Pinot Meunier (modré odrůdy s bílou dužinou z kterých se při šetrném lisování získává bílý mošt). Po sklizení hroznů se hrozny šetrně lisují (v Champagne je uzákoněné i max. množství moštu, které lze získat z určitého objemu hroznů). Tato vína projdou první krátkou fermentací. Následně (pokud nejde o šampaňské víno z jedné konkrétní vinice) se scelují-mísí vína z různých odrůd a crus (vinic), tak aby bylo získáno dokonalé a charakteristické základní víno určené pro druhotné kvašení. Takto scelené tiché víno z Champagne se po té stáčí do lahví, kde za přítomnosti kvasinek a cukru probíhá druhotné kvašení, při kterém kvasinky "přetvářejí cukr na bublinky) Při tomto procesu se musí lahve pravidelně setřásat a pootáčet proto, aby se mrtvé kvasinky osazovali u hrdla lahve. Po ukončení druhotného kvašení, se vína speciální metodou odkalí - odstřelí se z něj mrtvé kvasinky. Víno se doplní expedičním likérem, což je směs vína (u demi sec se přidává i cukr), nechá se ještě nějakou dobu ve sklepích promíchat a po té hurá s ním k Vám.
  • Sekt
    Sekt či někdy také šumivé víno je označení alkoholického nápoje, které je vyráběno primárním či sekundárním kvašením vína. Sekt je šumivý nápoj, který je skladován ve skleněných láhvích opatřených zátkou, kterou je možné tlakem sektu vytlačit z láhve.
  • Ostatní šumivá vína
    Prosecco apod.

Existuje 13 produktů.

Zobrazení 1-13 z 13 položek

Active filters