Cognac
Cognac je nejznámějším typem brandy. Proto, aby se mohla pálenka nazývat koňak, musí splňovat přísná kritéria. Musí pocházet z okolí města Cognac v západní Francii (což stanovil již francouzský zákon roku 1909). Tento region se dále dělí na šest oblastí (cru): Grande Champagne, Petite Champagne, Borderies, Fins Bois, Bons Bois a Bois Ordinaires – v pořadí snižující se hodnocení. Musí být vyrobena nejméně z 90% z bílého vína odrůd Ugni Blanc, Folle Blanche nebo Colombard. Musí zrát v dubových sudech nejméně 2 roky. Koňak se vyrábí dvojitou destilací vína. Po první destilaci má pálenka 30% alkoholu, po druhé, delší destilaci, se získá 70% koňak. Na jeden litr koňaku je potřeba devět litrů vína. Pravý koňak je pak směs několika ročníků. Při destilaci se používá tradičních měděných destilačních přístrojů kotlíkového typu. Poté destilát zraje nejméně 2 roky v dubových sudech. Délka zrání je poté označena zkratkou na láhvi: VS (very special) – nejméně 2 roky, VSOP (very superior old pale) nebo Réserve – nejméně 4 roky , XO (extra old) nebo Napoleon nebo Hors d’Age – nejméně 6 let.